Lymfsystemet, kroppens avlopp

1 slang FRÅN hjärtat men 2 slangar TILLBAKA.

Alla våra celler behöver ständigt ny bra näring. Det vi äter bryts ner till näringsämnen och blir vårt blod som ska åka ut till cellerna via vårt cirkulationssystem.

Bodybuilding loses weight too fast clomid for sale uk download bodybuilding: between science and fantascience: volume 2 free pdf eng bodybuilding, sci-fi, books.ARTÄRERNA går från hjärtat, det är stora kärl som är transportsväg för blodet. Artärerna förgrenar sig till mindre kärl men ökar hela tiden i antal, de blir tillslut väldigt många för att det hela tiden ska vara lätt för blodet att komma fram. Till slut är det pyttesmå kärl som heter kapillärer och här tränger näringen ut till vätskan som ligger runt cellerna. Cellerna tar upp näringen och spottar tillbaka skräp och gifter så kallade slaggprodukter. I denna vätska finns förbrukade proteiner, döda celler, bakterier och blåmärken = röda blodkroppar. Det är hjärtat som trycker blodet ut i kroppen.

VENER och LYMFSYSTEMET
Vägen tillbaka till hjärtat går via Venerna som tar 80% av den förbrukade vätskan. Resten 20% går via Lymfsystemet.

Venerna = för att kunna suga upp vätskan behöver det vara gott om protein kvar i blodet, äter man en proteinfattig kost så svullnar man. Venerna kan bara suga upp vätska inga slaggprodukter.

Lymfsystemet = en egen slang uppbyggd av små muskelhjärtan som hela tiden ska suga upp vätskan från tårna upp till hjärtat. Suget uppkommer när vi aktiverar den stora lymfådern i mitten av bröstkorgen, vi andas igång lymfsystemet så tänk på att djupandas.

Jag brukar förklara det så här :
Artärer och vener = vattenslang. När vi föds öppnas vår vattenkran (hjärtat) och på den finns en vattenslang som har samma tryck oavsett om du vattnar med bara slangen eller om du har ett duschmunstycke på, det är hela tiden samma tryck från hjärtslagen.
Lymfsystemet = dammsugaren, vi måste själva aktivera den maskinen, ta fram den ur skåpet, trycka på startknappen (änglavingar), det kan bli stopp i röret (fibroser), vi måste tömma påsen (kissa) och det är lättare att städa lite och ofta än att behöva sanera ett hus.

Lymflasten som slaggprodukterna kallas ska ut via lymfsystemet, kroppens avlopp. Vätska och slagg som inte åker ut på en gång hamnar i bindväven som är kroppens ”soptipp”, sopgubbarna hinner inte med att ta bort det vi stoppar i oss, och vet inte alltid hur det ska sorteras. Då kan det bli volymökning, inflammatorisk reaktion och infektion, bakterie tillväxt.
Det kan även bli förtätningar och så småningom fettväv och i värsta fall växer bindväv och hud ihop, det heter fibroser (det är det som gör ont vid beröring/massage). I denna förtätande vävnad fastnar ytterligare lymfvätska och hela systemet blir trögt – en ond cirkel har uppstått. Det är som att släppa ut diskvatten med en disksvamp kvar i avloppshålet, det rinner väldigt sakta och det blir skräp kvar.  Lymfsystemet blir då trögre och trögre och vi svullnar mer och mer, de flesta människor tror att de ”bara har gått upp i vikt, det är väl åldern”. ”Jag trodde det var fett”, säger de till mig. Visst blir det fett av svullnad men först är det vatten som samlas sen blir det fettceller så kan vi hålla borta vätska så kan vi hålla en hälsosam vikt.
Skräpet irriterar och ”bygger” olika sjukdomar, (t.ex. förkylning, ledvärk, fibromyalgi, allergier mm) beroende på individens egna svag punkter.

Lymflast: det lymfsystemet transporterar bort.

Analys av lymflasten sker i lymfnoderna (kroppen har ca 600st varav ca 200st vid halsen) (noderna kallas även lymfknutor). De sitter (mest på framsidan av kroppen så att vi kan nå dem med egenmassage) vid halsen, armhålor, i bröstkorgen, ljumsken, knäveck och armveck.
Om det finns t ex bakterier så larmas IMMUNSYSTEMET.
Får passera lymfnoderna: Döda celler, proteiner, fett, överskottsvätska.
Kapslas in i lymfnoderna: Skräp som tatueringsfärg, asbests, glas mm.
Larm: Bakterier och virus.

Lymfvätskan ska tillbaka till blodet. Det sker vid nyckelbensgropen. Vätskan/blodet renas i lever, njurar och mjälte. Du kissar ut vätskan och slaggen.

Lymflasten tar sig ända från tårna till hjärtat via lymfsystemet. Man kan se lymfsystemet som ett vägnät. Det finns små vägar som bara tar lite lymfvätska och större vägar där det får plast mer lymfvätska. Det som är viktigt är att hålla alla avstängningar och vägarbeten borta, annars blir det kö och vi svullnar. Och bilarna längst fram i kön (närmast hjärtat) ska köra först när vi ökar flödet med hjälp av massage, djupandningar, rörelse. Allt som sitter åt och stryper av skapar svullnad. En för hårt sittande BH, trosa (midja och ljumske), strumpa, ring, klocka eller byxa skapar alltså svullnad.

Lymfhjärtana jobbar ihop med vårt lugn och ro system.

Lymfsystemet jobbar sämre vid stress. Stress kan vara konflikt i relationer, jobbiga besked (dödsfall, uppsägning, skilsmässa mm), ont om pengar, allergier och överkänslighet, mediciner. Chock kan vara, jag krockade nästan, jag halkade och nästan slog mig, och skador som är verkliga.

Koppla av och njut då ökar funktionen på lymfsystemet.

Öka flödet. Tryckväxling aktiverar lymfhjärtana = rörelse, musklerna växlar mellan att vara spända och avslappnade, lymfmassage och stödstrumpor. Rätt strumpor har enorm betydelse, det ska vara Stay-up eller strumpbyxa, knästrumpor gör med skada än nytta.

Egenvård.

Djupandning fungerar som en vacumpump som skapar ett sug i lymfsystemet.
Gör 5st djupandningar (änglavingar) 5gånger om dagen för att starta cirkulationen. All lymfbehandling ska börja med djupandning. Lymfsystemet tömmer sig i de stora venerna vid halsen, dra/putta i skinnet mot lymfstationerna, gropen vid nyckelbenen, armhålor, ljumske, mage, då sugs vätskan dit med självmassagen.

Det kan vara bra att ta lymfflödesmassage 1 gång i veckan i början för att få fart på systemet, och när man uppnått bra resultat kan det räcka att gå var 4-5 vecka för underhåll och kontroll att allt fungerar som det ska.

Du kan göra självmassage och djupandningar, andas in djupt ända ner i magen så att magen blir stor, andas ut tryck ut luften med magen så att magen dras in, lägg gärna händerna på magen och tryck lite för att tömma ut all luft (böjda ben) för att öka flödet i lymfsystemet.

Med Lymfmassage, Fortune Delight®, NuPlus®, Vitalitecaps®, rörelse, stödstrumpor och förändring av kosten kan du påverka transporten av slaggprodukter. STOR STÄDA KROPPEN.

Rörelseövningar

Stimulerar lymfflödets motorik att arbeta mer effektivt samt löser upp muskelspänningar som kan stoppa lymfflödet.
Lätt rörelseträning = yoga, promenad, vattengympa, simma mm ökar flödet. Hård konditions och styrkepass kan hämma. Om du svullnar i benen, armar eller fingrar av den motion du gör är den för tillfället fel för dig. Att cirkla axlarna och djupandas och att lugnt böja och sträcka armar eller ben utan vikter ökar flödet i lymfsystemet. Andas in i övre delen av cirkeln och andas ut i nedre delen av cirkeln, andning och rörelse ska vara långsamma.