Tejpning

Kinesiotejpning utvecklades av den japanske kiropraktorn Dr. Kenzo Kase på 1970-talet. Kinesiotejpning som metod är en kombination av en unik tejp och att tejpen appliceras i lymfflödets riktning. Tejpen är designad med hudens egenskaper som modell och är i tjocklek motsvarande epidermis (hudens ytskikt).

Tejpen är mycket elastisk och finns i olika färger. Tejpen är vattentät och kan klippas till i olika former och storlekar. Man kan t.ex. klippa en 5cm tejp i 3 raka remsor och sätta dem på olika ställen på kroppen över fibroser, eller klippa en 5cm bit som en ”bläckfisk” med huvud och 5 armar, man sätter då huvudet där man har en fungerande lymfstation.

Kinesiotejpning började bli känd för världen när japanska idrottare använde metoden i de olympiska spelen i Seoul 1988. Tekniken introducerades i USA 1995 och senare i Europa 2001. Under fotbolls VM 2012 var det Italienska laget rejält tejpat och under OS i London 2012 såg jag simhopperskor från Kina och Korea använda tejpen.

Tejpningen möjliggör full rörlighet och stöd. Tejpningen med stum tejp ger oftast fullt stöd och stabilitet men begränsad rörlighet. Oftast upplever man en mycket positiv omedelbar effekt direkt efter appliceringen. Tejpen kan sitta på under 3-5 dagar och det går bra att duscha och bada med tejpen, tänk på att det tar lite tid att torka tejpen och att det inte är så skönt att ta på stödstrumpor på en blöt tejp. Duschar du på morgonen behöver du lite mer tid innan du kan klä på dig. För att få loss gamla fibroser och svullnad behöver man tejpa flera gånger under en längre tid för att märka någon effekt. Tejpen är lättast att ta loss när du är blöt/svettig tex när du suttit i bastun.

Kinesiotejpning minskar på smärta och aktiverar lymfflödet.

Har du lymfödem är kinesiotejpning ypperlig för att transportera bort lymfvätskan till de friska lymfnoderna. Be din lymfterapeut visa dig hur du ska tejpa just din kropp för att nå bästa resultat.

Sjukdomar/skador som kan behandlas med Kinesiotejpning/Lymftejpning:

Lokala svullnader
Lymfödem
Ärr
Fibroser
Ortopediska/Idrottsskador.

Det som händer är att du får en lätt lymfmassage när huden blir skrynklig, huden och bindväven glider isär och lymfvätskan kan transporteras upp till hjärtat lättare.
Fibroserna mjuknar och stelhet och svullnad minskar.
Lymfmassagen hjälper till att transportera bort slaggprodukter, fett och vätska.

På bilderna ser du hur du kan tejpa i lymfflödets riktnining och lösgöra ”fibroserna” med Leukotape K.
Sträck på huden när du lägger på tejpen, sträck ej tejpen. Tejpen ska bli skrynklig.

Håll upp armen när du tejpar Triceps, så blir tejpen ”skrynklig” när du tar ner armen och när du rör på armen, då får du Lymfflödesmassage hela tiden. När jag är tejpad kan jag jobba tungt fysiskt (kånka sten och annat galet i trädgården) utan att bli stel eller få träningsvärk.
Prova gärna en liten bit tejp först, för att kolla att du tål klistret.
Du kan klippa tejpen i remsor eller ”bläckfiskar” sätt huvudet där du har en fungerande lymfstation och armarna där fibroser och svullnad sitter.
Tejpa gärna i armhålan, det är ofta hårda fibroser där och då minskar lymfflödet i hela kroppen.