Rörelse, motion och träning

Rörelse / motion / träning

All rörelse ska hjälpa till att sätta fart på lymfsystemet. Får du svullnad, kramp eller känner dig tung efter motion så är det fel sorts motion.
När  man är trög i lymfsystemet så svullnar man lätt av hård motion / för tung motion.
Det beror på att hjärtat pumpar ut mer vätska / blod än vad lymfsystemet hinner suga bort. Och som ni säkert förstått vid det här laget så är det viktigare att få fart på lymfflödet än att få fart på hjärtat.

Bästa rörelsen är troligen lugna vattenaktiviteter. Vattnet fungerar som en stödstrumpa på hela kroppen och hjälper till att ta bort lymfvätskan. Men (som vanligt finns det ett men) är det för kallt i vattnet så stelnar fibroserna och lymfsystemet blir då trögt. Så bröstsim i en väl tempererad bassäng där du känner dig varm är jättebra. Bröstsim är ju ÄNGLAVINGAR hela tiden.

Yoga är jättebra, under förutsättning att den är dynamisk, lugn och att man fokuserar på att ljupandas genom rörelserna.
Eldandning och sträck och håll så mycket du kan är inte bra för lymfsystemet.

Jag går på  Klassik Yoga hos Marie-Louise Holmgren.
Vi kommer inom kort att spela in cd-skivor med Lymfyoga som ni kan köpa.
Det blir till en början en cd på 20 minuter för sittande Yoga, ja så mycket kan jag lova nu.

Marie-Louise har har gått en 2-årig yogalärarutbilding på Satyananda yogaskola utanför Bollnäs.
Hon har kurser på Ekerö men även i Stockholm.
Marie-Louise Holmgren (0735-320090 / pramoda@passagen.se)

Qigong är också en bra form av lymfgympa.  Det du ska tänka på som alltid är att du andas långsamt och att rörelsen följer andningen. Så har du en instruktör som pumpar på som en galning så gör du långsamt ändå.

Promenader / stavgång. Stavgång brukar fungera bättre än att bara gå promenad, det är för att händerna kommer upp en liten bit så tyngdlagen fyller inte händerna med så mycket vätska. Stavrörelsen gör att man arbetar lite mer med axlarna och aktiverar lymfnoderna i armhålan. Har du hund så skaffa ett bälte och sätt flexikopplet i så slipper du bli statiskt i handen / armen när du håller i kopplet med risk för svullnad.

Vill du absolut göra högpulsträning och motion / idrott är det bra att ha stödstrumporna på. Och svullnar du av motionen så gäller det att ta hand om vätska efteråt. Sätter fart på lymfsystemt.